lørdag den 7. februar 2015

frygten for at være syg


Jeg tror næppe der er nogen der taler særlig meget om det med at have været psykisk syg. Men nu hvor jeg er ved at tænke over et lille recap af bloggens første år, er der jo unægtelig en del omkring min depression som jeg så må tage stilling til. Tit og ofte bliver folk, som er blevet kastet ud i en depression eller noget lignende, fremstillet som de rene helte fordi de kæmper sig vej gennem sygdomshelvedet, kæmper for en god tilværelse. Derefter er de raske igen, og klar til at gribe livet.
Det er selvfølgelig fedt nok, men jeg må ærligt indrømme at det ikke er sådan jeg har haft det. Det er faktisk en smule ambivalent.

Sygdom er noget lort, men især ved psykiske lidelser, kan det godt blive lidt tricky. Det er påfaldende nemt at gøre sin diagnose til sin identitet, især når det varer over en lang periode. Det kan være svært at sætte sig ind i, men det kan nærmest give en slags tryghedsfornemmelse. Man er deprimeret, man ligger brak og stirrer meningsløst op i loftet. Men man ved hvad det er. Man kender ligesom til følelsen, ikke? Og så kommer presset pludselig med at nu skal man være rask, for det bliver rigtig godt og der ER faktisk lys for enden af tunnellen. Jeg havde sgu ikke lyst til pludselig at blive erklæret for rask. Jeg var overbevist om at jeg ville skuffe mine pårørende, når de fandt ud af at jeg slet ikke havde det bedre - jeg troede vitterligt på at den her tomme, sorte følelse var permanent.

Da jeg så endelig følte jeg var "ude på den anden side", så skiftede stemningen straks. Det er nærmest ligesom at have et indre beredskab - hver gang man føler sig nedtrykt, vred, trist, så ville man straks begynde at frygte at man er syg igen. Man vil ikke tilbage i det sorte hul. Det er en utrolig stor stressfaktor, at man konstant skal balancere på en knivsæg. Er jeg nu syg igen? Har jeg overhoved været rask? Lyver jeg bare for mig selv? Det er i hvert fald nogle af de tanker som jeg selv har gået med.

Jeg ved ikke om det giver mening for nogen af jer, men jeg tænkte at jeg lige ville dele det. Det er altid rart at få det ud af hovedet!

5 kommentarer:

 1. For mig handler det hele tiden om at finde en god balance. Jeg har perioder hvor jeg har det så dårligt at jeg tænker at jeg overhovedet ikke har udviklet mig, til gengæld er der også rigtig mange gode dage hvor jeg kan se at det hele er kampen værd. Hvis man har en positiv ting og en negativ ting, så er det altid den negative ting som på en eller anden måde vild fylde mest.. Så når man har det psykisk svært skal der ofte flere positive ting til at man rigtig mærker glæden.. Det er pisse hårdt, men jeg kan alligevel værker med bliver lettere med tiden. Det er hårdt, men fortsæt det gode arbejde, det er det hele værd på den lange bane..

  Knus <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Kloge ord! Jeg giver dig helt ret - det bliver bedre på langt sigt. Tak for din kommentar og fortsat god søndag!

   Slet
  2. Det var så lidt... <3
   Husk, øvelse gør mester.. jo mere vi øver os, jo bedre får vi det. :D

   Slet
 2. Jeg kender selv til dine følelser ang psykisk sygdom, om er begyndt at skrive om det på min egen blog. Jeg har bla skrevet om min mors selvmord, mine egne diagnoser og hvordan de påvirker mig.

  Hvis du er interesseret er du meget velkommen til at kigge forbi :)

  Mvh
  Mette
  Www.mettesuniverse.blogspot.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Det hjælper i hvert fald en hel del at få skrevet om det! Jeg tager et kig forbi :-)

   Slet