onsdag den 9. september 2015

fun facts omkring det russiske sprogOkay, også et par facts om Rusland generelt, men her er lidt for sprognørder som jeg...

1) Der er fem forskellige lyde for s, hvoraf nummer 4 lyder som en svag tyssen og nummer 5 som en aggresiv tyssen (nu holder I kraftedme kæft!).

2) Det er almindeligt at genstande bliver omtalt som han/hun i nogle kontekster.

3) Hvidvin og vodka er nævnt usandsynligt mange gange i tekstbogen.

4) De har noget der hedder aspekt. Det vil sige at de har to ord for "læser" - et der betyder at du stadig er igang med det, og et der betyder at du er blevet færdig med det. Så hvis du laver en stavefejl, kan det betyde at din bedstemor er dømt til at lave mad til evig tid. Sorry, famse.

5) Skråskrift er nærmest et sekundært skriftsprog i russisk.

6) Hvis du er en mand, skal du give blomster. Hele tiden. Mors dag, fødselsdag, middage, en god dag, god mad... Der skal blomster på bordet. Det eneste du som kvinde skal gøre, er at købe vaser.

7) Rusland har ikke haft "kapitalistiske" ord indtil Sovjetunionen brød sammen. Det vil altså sige at ord som forretningsmand, firma, kontrakter, you name it, er taget direkte fra amerikansk. Forretningsmand = бузнесмен (biznesmen)= businessman.

8) Russisk har ikke det velkendte "ich bin, du bist, er/sie/es...". Hvis du vil sige at din mor er sød, siger du ganske enkelt "mor sød".

9) Alle russere har tre navne. Fornavn, faders navn med kønsbestemt endelse og familiens efternavn. Mit pseudonym er Julia Vasilyev, så mit russiske navn ville være Julia Soerenova Vasilyev(oi). På fonetisk er det Юлия Соеренова Васильйев. Hvis du er en dreng ville dit mellemnavn ende på -itch.

10) Vi går med baretter på mit russiskhold.

11) Du er én stavefejl fra istedet for at skrive "alle kvinderne er smukke" så "alle bedstefædre er smukke". Den har vi grint meget af.

Det blev meget nørdet og langt...

2 kommentarer:

 1. Hahha lyder virkelig fedt, men russisk er sgu da et overdrevet svært sprog :O.

  God aften!
  http://kaathrinejohansen.bloggersdelight.dk/

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det tager sgu sin tid at få det lært :( Men ikke desto mindre er det det hele værd!

   I lige måde!

   Slet